V Uliči budú otvárať Dvere do Polonín

19.09.2013 Snina

Ulič 18. septembra (TASR) - Obec Ulič, situovaná v susedstve Národného parku (NP) Poloniny, uvedie do života začiatkom októbra tohto roka zaujímavú novinku. Je ňou oddychovo-náučná zóna, ktorú sa jej podarilo vybudovať v uplynulých štyroch mesiacoch spolu s miestnymi dobrovoľníkmi.
Oddychovo-náučná zóna v blízkosti rybníka nad starým historickým parkom v Uliči nesie názov Dvere do Polonín. Miesto určené na prežívanie voľného času bude po jeho oficiálnom otvorení, ktoré je naplánované na 1. októbrovú nedeľu, zároveň informovať svojich návštevníkov o prírodnom bohatstve NP Poloniny, o rusínskej kultúre a miestnej histórii prostredníctvom viacerých informačných panelov.
Iveta Buraľová zo Správy NP Poloniny so sídlom v Stakčíne TASR informovala, že spomínaný areál je výsledkom spolupráce uličskej samosprávy a desiatok dobrovoľníkov. Okrem členov Občianskeho združenia Čemerica Stakčín pridali ruku k dielu aj dobrovoľní hasiči, ktorí pomohli pri výstavbe dvoch malých rybníkov s dreveným premostením.
"Veľké nadšenie a ochotu pomôcť prejavili zároveň členovia miestneho klubu dôchodcov a žiaci základnej školy. Areál dotvorili výsadbou stromov a ozdobili kvetinovými záhonmi, skalkami a rastlinnými špirálami," dodala Buraľová.
V relaxačnom areáli vybavenom symbolickou bránou do NP Poloniny - modrými dverami, nájdu návštevníci aj lavičky a drevené plastiky. Pod svahom bohatým na podzemnú vodu sa môžu osviežiť pri niekoľkých nových studničkách.
Projekt s názvom Dvere do Polonín, ktorý spoločne pripravili OZ Čemerica Stakčín a Obecný úrad v Uliči, podporili dotáciou v sume 3000 eur Karpatská nadácia a U. S. Steel Košice, s. r. o., v rámci grantového programu Spoločne pre región.
 

Vyberte región

mark